úterý 14. prosince 2010

Poslední zpravodaj ČeMBy

V "posledním" zpravodaji ČeMBy (celý text níže), který dostali členové ČeMBy do svých mailových schránek se snaží Tomáš Kvasnička přesvědčit členy o neodvratnosti zániku ČeMBY. Přání je v tomto případě otcem myšlenky. Není možné zlikvidovat občanské sdružení na základě libovůle 5 osob z výkonného výboru přes to, že členská schůze rozpuštění sdružení NESCHVÁLILA!

Toto naše stanovisko podporuje i odpověď z Ministerstva vnitra ČR, kde jsme se snažili zjistit více o domnělé "krizi správních orgánů", o kterou se neustále Tomáš Kvasnička opírá:

citujeme:

Nezvolení orgánu není důvodem pro rozpuštění občanského sdružení Ministerstvem vnitra. Rozpuštění občanského sdružení dle § 12 odst. 3 zákona č. 83/1990 Sb. je možné pouze za předpokladu, že občanské sdružení vyvíjí nedovolenou činnost, specifikovanou v citovaném ustanovení. V daném případě bych zřejmě doporučovala svolat novou členskou schůzi a na té zvolit výbor, případně další orgány sdružení dle stanov.

S pozdravem

Mgr. Tereza Hofmanová Koprnická
Ministerstvo vnitra ČR



Zpravodaj ČeMBA (14. 12. 2010):

Važena clenko, Važeny clene,

oteviraš pravdepodobne posledni zpravodaj od CeMBy. Na clenske schuzi v prosinci 2010 padla rozhodnuti, ktera nutne vedou k ukonceni cinnosti sdruženi. A to i pres to, že se nekteri jedinci nyni snaži dokazat, že to muže byt jinak.

Zapis ze clenske schuze

Venuj prosim pozornost zapisu ze schuze a jeho priloze ZDE (http://www.cemba.cz/clanek.shtml?x=6133). Pokud si je precteš, verim, že pochopiš rozhodnuti tymu, jenž donedavna CeMBu vedl. Naše organizace byla založena na dobre vire v zodpovedny a rovny pristup clenu. Predpokladali jsme, že toto nastaveni umožni vytvorit strukturu aktivnich cembistu, jak na regionalni, tak na celorepublikove urovni. Misto toho však vznikl dojem, že CeMBA ma byt vedena a rizena podle navrhu jednotlivych clenu.

Prestože CeMBA mela dlouhodobou strategii smerovani, kterou jeji predseda Tomaš Kvasnicka na nekolika clenskych schuzich obhajil, a profesionalni zamestnance, kteri pracovali na naplnovani teto strategie, mezi cleny se širila frustrace z toho, že jejich jednotlive požadavky nejsou vyslyšeny. Jak se nasledne ukazalo, v prostredi internetovych diskusnich for a serveru neni vubec težke vyvolat stupnujici se pochybnosti, davovou psychozu a utoky hranicici až se šikanou.

Puvodni, dobre minene nastaveni organizace se ji tak stalo osudnym, neboť ji umožnilo velice snadno, vyhradne pomoci internetovych diskusnich for, destabilizovat. Organizace tak behem roku 2010 prišla o vetšinu financnich zdroju na svuj provoz, a take ochotu zamestnancu v ni dal pracovat.

Prezentace ze clenske schuze

Pro zajemce jsme take ZDE (http://www.cemba.cz/clanek.shtml?x=6132) vystavili prezentace slov vykonneho vyboru a predsedy, ktere na clenske schuzi zaznely.

Co Vam zachranci CeMBY nerekli

Mnoho z vas dostalo minuly tyden e-mail vyzyvajici k zachrane CeMBy. Rada z vas na e-mail zareagovala a poslala žadost o usporadani nove clenske schuze a zachovani organizace. Projeveny zajem a podpora svedci o tom, že organizaci považujete za duležitou, i o tom, že jsme na jejim rozvoji odvedli obrovsky kus prace. Bohužel jsme ji nastavili nereformovatelne a v poslednich mesicich jsme si definitivne uvedomili, že i jen jeji udržovani (natož vyvijeni aktivni cinnosti tak, jako dosud) znamena boj s vetrnymi mlyny.

Lide, kteri se pustili do domnele zachrany CeMBy, Ti ať už zamerne, nebo nezamerne, nesdelili všechny okolnosti:

A: CeMBA nyni nema vykonny vybor, neboť všichni jeho clenove na schuzi odstoupili. Schuzi tedy nema kdo svolat. Pokus o jeji svolani by byl porušenim platnych stanov organizace.

B: Iniciator vyzvy k zachrane CeMBy, Vašek Volrab, Vam nesdelil, že na clenske schuzi na kandidaturu na clena vykonneho vyboru rezignoval s oduvodnenim, že respektuje situaci vedouci k odstoupeni vykonneho vyboru. Pres noc zmenil nazor a stal se “zachrancem” CeMBy. Clovek, ktery nestoji za svym slovem, pak obvinil vykonny vybor, ktery za svymi težkymi rozhodnutimi stat musi, z nezodpovedneho jednani.

C: Vašek Volrab Vam zamlcel skutecne duvody, ktere nas vedly k ukonceni cinnosti. Podle zkušenosti lidi, kteri po vice než tri roky den za dnem drželi CeMBu pri živote a maji s podobnou praci v Cesku nejvetši zkušenosti, je soucasna krize neodstranitelna. Model samospravne demokracie selhal, neboť jsme již v pocatku nedokazali nastavit mechanismy (ani jsme to tehdy v dobre vire nepovažovali za nutne, což se ukazalo jako velky omyl), kterymi by mohla byt organizace chranena proti zvuli nekterych jedincu.

D: Iniciatori “zachrany” CeMBy Vam zapomneli rict, že neni v zajmu hajeni prav bajkeru lpet na existenci nereformovatelne, nestabilni organizace, kterou nekteri jedinci hodlaji zpochybnovat soudy a spravnimi rizenimi. Tato organizace totiž ztratila podporu partneru a financni zdroje na sve fungovani. Jedinym logickym motivem zachovani CeMBy pak je litost, kterou iniciatori teto akce obratne využili k nabyti moci.

E: Vašek Volrab Vam zamlcel, že Tomaš Kvasnicka na clenske schuzi zminil, že zacal pracovat na nove organizaci se stabilnim spravnim nastavenim, ktera by navazala na dosavadni cinnost CeMBy, avšak snažila by se vyvarovat predchozich fatalnich spravnich chyb. Existence CeMBy ovladane \"zachranci\" vznik nove organizace znacne ztiži.

F: “Zachranci” CeMBy se snaži vzbudit dojem, že došlo ke zneužiti financnich prostredku CeMBy. Ucetnictvi CeMBy pritom zpracovava KPMG, ktera je jednou z nejrespektovanejšich ucetnich spolecnosti na svete, a vysledky byly schvalovany revizorem i clenskou schuzi. Zavazek vuci Tomaši Kvasnickovi vznikl tim, že Tomaš dotoval provoz z vlastnich zdroju, což bylo opakovane a verejne receno.

Harmonogram ukoncovani cinnosti

Vykonny vybor urcil Tomaše Kvasnicku osobou poverenou k vyrovnani zavazku sdruženi a ukonceni jeho cinnosti. Tomaše v prištich nekolika mesicich ceka mnohe obihani uradu a papirovani. Mimo jine dojde k ukonceni provozu služeb, ktere organizace clenum poskytovala.

15.12.: ukonceni provozu clenskeho fora
20.12.: ukonceni provozu stranky organizace na Facebooku
1.1: ukonceni provozu emailovych adres @cemba.cz
1.1.: ukonceni provozu webove stranky CeMBy

Podekovani

Dekujeme vam všem, kteri jste se k CeMBe behem jejich 3,5 roku existence pridali a podporovali ji. Vaše pozitivni reakce a odezva pro nas vždy byla velkou vzpruhou a motorem do dalši prace, predevšim v težkych dobach. Zejmena kvuli lidem, kteri si naši prace važili, je pro nas ukonceni organizace težkym a bolestnym krokem. Verime však, že neni všem dnum konec.

Vize do budoucna

Pres všechny neprijemne udalosti, ktere se staly, Tomaš Kvasnicka a lide kolem nej budou nadale pro terenni cyklistiku v Cesku pracovat.

s pozdravem

Tomaš Kvasnicka


Žádné komentáře:

Okomentovat