sobota 11. prosince 2010

Reakce na výzvu Zachraňme ČeMBu

Znovu děkujeme všem, kteří reagovali na naši výzvu. Připomínáme, že každý člen, který požádá výkonný výbor o svolání mimořádné schůze, se počítá. Proto, pokud chcete, aby ČeMBa pokračovala, neváhejte a pište!

Vaše ohlasy na výzvu jsou vesměs kladné, děkujeme za všechny podpůrné e-maily. Za všechny vybíráme jeden a se souhlasem autora, kterého považujeme za jednoho z duchovních otců ČeMBy, jej zveřejňujeme. Domníváme se, že vyjadřuje 100% naše motivy, pocity a cíle:

Ahoj Tomáši, vážení bývalí členové Výkonného výboru ČeMBy,

Doufám, že jakožto od jednoho z mnoha duchovních otců ČeMBy, a věřím že nestranného člověka, mnou níže psané řádky budete brát trochu jinak. Bohužel mi dlouhodobý pobyt v cizině stejně jako následné pracovní nasazení neumožnil a neumožňuje se do práce Čemby zapojit, přesto jsem již léta členem a bedlivým pozorovatelem Vašich aktivit. A v prvé řadě musím velmi ocenit, čeho jste dosáhli. To že jsi svým úsilím a tahem na bránu Tomáši dal Čembě po letech debat hmatatelnou podobu je obrovská věc a jen málo lidí by to dokázalo! Čemba si získala renomé a stala se opravdu partnerem pro jednání na mnoha úrovních, což byl neuvěřitelný pokrok za tak krátký čas. Jen těžko si asi můžete představit jakou radost jsem měl, když se o Čembě a její aktivitě mluvilo v létě na Radiožurnálu. Bylo z toho cítit, že jste uznáváni nejen odbornou, ale i obecnou veřejností.

O to smutnější pro mě jsou zprávy z posledních měsíců, korunované tou poslední z členské schůze. Uvědomuji si, že nemám dostatek informací, proto se ani nemůžu nijak detailněji vyjádřit ke kauze ochranná známka a registrace sročka. Můžu snad jen nastínit svůj pocit, že dle mého by ochranná známka Singltrek měla fungovat pod Čembou, tak jako ostatní ochranné známky/značky kvality fungují pod NGOs (rozumím tvým argumentům Tomáši, legálně by to však šlo ošetřit převodem práv k užívání na Čembu okamžitě po registraci atd.). Registraci sročka jsem pak viděl jako střet zájmů, ale jen pokud by Tomáš zůstal jako předseda Čemby. Pokud by však byl předseda člověk, který by si vzal za cíl rozvoj Čemby jinými směry než stavění, legislativu a vše kolem singltreku a toto by v rámci VV Čemby měl na starost Tomáš, myslím, že by šlo o ideální symbiózu. Vždyť výsledkem by byly singly pro nás pro všechny. Stejný model přeci funguje u mnoha jiných profesních organizací - práce sdružení pomáhá vytvářet zisk, lepší podmínky atd. pro členy. A jediné, co je třeba ohlídat je, aby práce sdružení nepřinášela benefity jen jednomu z členů. Což by se u Čemby vyřešilo vyvážeností agend členů VV.

Šokem však pro mne byla poslední zpráva o tom, že by Čemba měla být rozpuštěna.


Chápu Tomáši i ostatní, že jste frustrováni posledním vývojem, možná přespříliš agresivní odezvou některých lidí, neustálou prací a následným nevděkem, byť já osobně jsem před Vámi již obrazně svůj klobouk smekl. Přesto, když se na celou věc podívám z nadhledu – dlouho jsme Tomáši snili, že v ČR jednou bude fungovat organizace, která bude hájit zájmy bikerů – ty a ostatní jste tuto organizaci postavili, dodali ji kredit – přeci ji teď nenecháte padnout? Přeci veškerá Vaše práce nepůjde vniveč? Přeci my bikeři nebudeme čecháčkové či stejní jako naši politici? Přeci to zas nebude tak, že žadná bikerská organizace nebude existovat či bude nová, která však těžko získá kredit a jen velmi obtížně naváže na to, co jste tak úspěšně založili…?

Prosím Vás tedy, zkuste ještě zapřemýšlet zda nejde běh věcí nějak zvrátit a vše vyřešit k užitku všech bikerů. Napadají mne mnohé scénáře, možná některé naprosto nereálné, ale ideální dle mého názoru by bylo vše vyřešit zvolením nového předsedy z nestranných kruhů a Tomáši, že bys zůstal členem VV. Tím by se vyřešil střet zájmů, byla by zachována kontinuita, kredibilita a tvé zkušenosti Tomáši, stejně jako ostatních, by pak mohli Čembě dále pomáhat. Vzhledem k finanční situaci je jasné, že nikdo se asi Čembě nebude moci věnovat profesionálně a tak spolu s výše uvedeným o vyváženosti agend VV by ti nikdo nemohl zazlívat tvé jednatelství v Singltrek sro.

Chápu, kdyby se ti/Vam do tohoto řešení nechtělo. Pak tedy prosím předejte vedení Čemby svým následovníkům. Věřím, že renomé Čemby není zničeno. Vím, že valná většina členů chce, aby organizace hájící zájmy bikerů dál žila. Tuším, že je velmi těžké překousnout mnohé, co se v poslední době událo. Ale přeci nejsme jak někde na dálném východě, či ve světě tvrdého byznysu, aby se za pomoci ochranky minorita členů rozhodla ze Čembu zruší/či ji nechala zrušit, bez předchozího varování. Vždyť jsme všichni bikeři a naším cílem na začátku bylo si navzájem pomoci.

Pokud Čemba padne, nová nevstane či jen velmi těžko, jelikož jí nikdo nebude věřit. Každý od úřadů po sponzory bude říkat, to už tu jednou bylo a víme jak to dopadlo. Nedopusťte to. Vždyť pres to vše, co se stalo, jde o naši společnou věc – biking! Nezahazujte to, co jste vytvořili a i Vaše renomé. Věřte, že většina lidí spoustu věcí neřeší, ale předpokládám, že nechcete být známí jako ti, co pohřbili Čembu. Zeptejte se přes email členů, zda chtějí aby Čemba pokračovala. Ať se celá situace vyřeší v duchu demokratických hodnot, ne jen de jure dle stanov. A pokud si členové Čembu nebudou přát, tak pak ji jakožto správný VV dle přání většiny zrušte. Ale ať se vše vyřeší civilizovaně a pokud většina členů bude chtít, aby Čemba pokračovala, v poklidu ji předejte nově zvolenému vedení. Ať jste to vy, na koho se pak bude vzpomínat, že jste založili Čembu a pak jste ji v poklidu na základě přání členů předali. Ukažte, že jsou jiné modely, jak by česká společnost měla jednat než ty které bohužel často vidíme…


Opět se mi vynořují vzpomínky, jak se na Pandoře kdysi dávno Čemba řesila – teď tu je, vy jste jí dali tvar – tak ji nerušte, tím bikingu ani sobě neprospějete.

Proto se i já přikláním k výzvě a jako člen občanského sdružení ČeMBA žádám výkonný výbor o neodkladné svolání mimořádné členské schůze sdružení, na jejímž programu bude:
  1. Prezentace a schváleni zprávy o činnosti, včetně zprávy účetnictví a stavu majetku
  2. Schválení plánu činnosti a hospodaření
  3. Volba do orgánů sdružení
Děkuji za Vaše zvážení a snahu situaci vyřešit ke spokojenosti většiny členů, ať jejich volba bude jakákoliv.

S pozdravem

Lukáš Brzák

Žádné komentáře:

Okomentovat